Fit worden doe je niet zomaar

Zeker niet als je leerkracht bent 😉

Fitter worden. Sneller lopen. Langer volhouden. Dat willen we toch allemaal. Maar hoe doen we dat? Als we dat wisten, waren we allemaal in topconditie, toch? De sportleerlingen van Atheneum Kamsa weten raad. Zij gebruiken hun wetenschappelijke kennis om de leerkrachten te helpen fitter te worden.

Op een ijskoude ochtend in december gingen de leerlingen met tien vrijwilligers (leerkrachten uiteraard) naar de Demer in Aarschot. “Op het mooiste plekje van de stad kregen we een hartslagmeter om”, zegt mevrouw Bogemans, leerkracht godsdienst en gedrags- en cultuurwetenschappen. “We moesten tijdens het lopen onze hartslag onder controle houden en ons tempo hieraan aanpassen. Op het einde van elk rondje prikten de leerlingen een klein beetje bloed.”

“In dat bloed meten we het lactaatgehalte”, zegt Gilles, leerling van het vierde jaar LO & Sport. “Met de cijfers van de hartslag, de loopsnelheid en het lactaatgehaltegaan de leerlingen verder aan de slag. Ze werken daarmee een persoonlijk trainingsschema van 12 weken uit voor elke leerkracht”, zegt mevrouw Peeters, leerkracht toegepaste sportwetenschappen.

De leerkrachten beginnen nu thuis te trainen volgens het schema dat ze van de leerlingen kregen. Na 12 weken doen de leerlingen de test opnieuw. Bedoeling is natuurlijk dat de conditie van iedereen vooruit gegaan is.

lactaatmeter   bloed-prikken